hart en bloedvaten

Beroerte

Een beroerte is vaak zeer ernstig. Het is een veel voorkomende cardiovasculaire verwikkeling. Bij het ouder worden verhoogt het risico tot het krijgen van een beroerte. De oorzaak kan verschillend zijn: een bloeding, of een trombose waarbij de doorbloeding in de hersenen belemmerd wordt, een herseninfarct.

Bij recente studies werden de antioxidantparameters bekeken  bij patiënten met een beroerte, en gezonde mensen. Bij de patiënten bleken de parameters  aanmerkelijk slechter te zijn. De toediening van CoQ10 en andere antioxidanten in een vroeg stadium kon/kan de oxidatieve schade significant verminderen, waardoor de schade beperkt en de mate van herstel verbeterd kan worden.

 

Wat kun je ter preventie hieraan doen.
Essentieel: bloedvaten gezond houden en inflammatie vermijden met een gezonde eet- en leefstijl. De belangrijkste oorzaak is een  chronische laaggradige ontsteking die  hart en bloedvaten aantast.  Het hangt samen met atherosclerose (aderverkalking) en andere risicofactoren: hypertensie, hartritmestoornissen, diabetes, obesitas,…

Vermijd: roken, consumptie van rood vlees, …


Natuurlijke middelen kunnen helpen:
- Curcumine remt inflammatie.
- Look en uiachtigen houden het bloed vloeibaar.
- Isoflavonen verbeteren de endotheelfunctie; studies hebben het nut aangetoond als secundaire preventie (na een eerste CVA).
-vitamine C, vitamine B3 en foliumzuur.

N-acetylcysteïne is ook een krachtig antioxidant die het NO-metabolisme kan herstellen.  NO ( stikstofmonoxide) is cruciaal in de dynamiek van de bloedvaten. Een essentiële voedingsstof voor de aanmaak van NO is arginine.