recepten wildpluk
Dovenetel met tagliatelle
4 handenvol dovenetels ( blad en toppen), 1 rode ui, olie , slagroom, zout, peper, nootmuskaat
Het kruid wassen en klein snijden. Pel de ui en snipper die klein. Verhit de olie en bak de ui tot het glazig ziet. Doe het kruid erbij en smoor dit ongeveer 5 min bij de ui.
Kook intussen de tagliatelle gaar.
De groente afwerken met room, peper, zout en nootmuskaat. Eventueel kaas erover strooien.
Dovenetelazijn
Een handvol bovengronds kruid, ½ l appelazijn
Doe het kruid met de azijn in een glazen fles. Laat dit 2 weken staan. Regelmatig schudden
Witte dovenetel
Lamium album
Deze hoort bij de eerste eetbare voorjaarsplanten. Er zijn veel soorten dovenetels zoals gele , witte en paarse. Het blad is te bereiden als spinazie. De bloemen van alles soorten dovenetel zijn eetbaar. Je kunt er ook thee van zetten.
Vindplaats: stikstofrijke grond zoals bosrand en bermen
Gebruik: de bloemen en het jonge blad
Inhoudsstoffen: slijmstof, looistof, saponinen, flavonolglycosiden
Thee van witte dovenetel wordt gebruikt bij bloedarmoede en menstruatiestoornissen
Borage siroop
Bovengronds kruid van borage, honing
Pluk de bovengrondse delen van de plant en laat dit 24 uur onder water staan.
Daarna zeven. Meet de hoeveelheid water en roer er 450 g honind door op 6oo ml water
Goed roeren.
Verlicht hoesten
Broodbeleg
Kwark, bieslook en borage
Neem wat kwark en roer hierdoor fijngesneden bieslook en borage. Naar smaak zout en peper toevoegen.
Vers gebruiken
Borage
Borage officinalis
In de Middeleeuwen verbouwd als medicinale plant om melancholie te verdrijven. De Romeinse geleerde Plinius zei dat borage altijd vreugde brengt. Borage verhoogt de adrenalineproductie en adrenaline gaat depressie en angsten tegen.
Gebruik: Vers blad en bloemen in salades en dranken.
Inhoudsstoffen: veel kalium, silicium, slijmstoffen
Borageolie uit de zaden is rijk aan gammalinoleenzuur (GLA) o.a. gunstig voor de huid en PMS
Barbarakruid
Barbarea vulgaris
Het kruid heeft haar naam te danken aan de Heilige Barbara. In vroeger tijd werd het blad gebruikt om wonden af te dekken. Het blad kan net als waterkers rauw als salade gegeten worden. Een andere naam is winterkers. In het verleden gebruikt als wilde groente tegen scheurbuik.
Rijk aan vitamine C
Vindplaats: Is zeldzaam. Komt soms zomaar in de tuin. Zaad is verkrijgbaar bij een goede zaadleverancier. Barbarakruid zaait zichzelf uit.
recepten met barbarakruid
Barbarakruidtaart met paprika
1 ui, 500 g Barbarakruid, 1 el boter, 3 eieren, 1 dl kookroom, 1 zakje Parmezaanse kaas, 2 eetl bieslook, 2 augurken, blikje croissantdeeg, zout en peper naar smaak
Fruit de gesneden ui en bak de reepjes paprika mee. Laat het Barbarakruid even meebakken tot ze geslonken is. Breek de eieren boven een kom. Loskloppen met de room, zout en peper. Snijd de augurken fijn. Roer door het eimengsel het barbarakruidmengsel, augurken, kaas en bieslook. Bekleed de springvorm met het croissantdeeg. Verwarm de oven voor op 225 graden. Schenk het groentenmengsel in de taartvorm. Bak alles in ongeveer 25 min. gaar.
Kruidenkwark
½ handvol daslook of bieslook, ½ handvol Barbarakruid, zout en peper
Was de kruiden en dep ze droog. Vermeng ze met de kwark en breng op smaak met peper en zout. Te gebruiken op brood.
daslook
daslookpesto
15 blaadjes daslook, 4 tenen knoflook, 50 g Parmezaanse kaas, 50 g pijnboompitjes, olijfolie, zout
Snijd de blaadjes klein. Plet de knoflook en snijd deze ook fijn. Snijd de kaas ook in kleine stukjes. Doe alle ingrediënten in een mengbeker van de mixer. Laat maar draaien. Bewaar de pesto in een glazen potje en doe zoveel olijfolie erbij dat de pesto net onder staat.
Daslook is heerlijk in de soep, Dit toevoegen als de soep al klaar is. Liever niet meekoken.
Tip:
Heb je daslook in de tuin pluk er dan dagelijks van.
Snipper het groene blad bijv. op een boterham.
Ook heerlijk bij rauwkost.
Daslookazijn
Een handvol gesneden daslookblad, 1 l appelazijn
Neem een glazen fles en doe het daslookblad en de azijn erin. Laat dit 3 weken staan. Daarna de daslook eruit zeven en de fles goed sluiten. Smakelijk bij rauwkost
Rolletjes met daslook
Dit heb je nodig:
2 eieren, 6 sneetjes casinobrood, handje dasslookblaadjes, 75 g smeerleverworst of roompaté, 50 g zachte roomkaas, 1 eetlepel grove mosterd
Kook de eieren hard, aflaten koelen, pellen en fijnprakken. Snijd de korstjes van het brood en rol het brood met een deegroller plat. Was het daslook, snipper het fijn en roer het door het fijngeprakte ei Meng in een kom de leverworst en roomkaas.
Leg 2 boterhammen aan elkaar. Besmeer met mosterd. Dan het roomkaasmengsel en daarna het einmengsel.
Rol de boterhammen en bewaar het in plasticfolie in de koelkast.
vogelmuur
vogelmuurstamppot
Stamppot met vogelmuur
3 aardappelen, 1 pastinaak, 1/2 bakje champignons, 2 tenen knoflook,een flinke handvol vogelmuur, zout en peper
Kook de aardappelen en de pastinaak tot ze gaar zijn.
Borstel de champignons schoon en pel de knoflook.
Bak de champignons met de fijn gesnipperde knoflook.
Maak een puree van de aardappel en de pastinaak. Doe er een klontje boter en een klein scheutje melk door.
Roer vlak voor het opdienen de vogelmuur er door en maak op smaak met peper en zout.
Garneer met de gebakken champignons en knoflook
Let op: de vogelmuur niet meekoken.
Voor de liefhebber kan er kip bij
brandnetel
Gebruik de jonge toppen . Je zult merken dat het hele jaar door jonge toppen aan de plant komen.
Je kunt er gerust royaal van plukken.
Brandnetel bevat o.a.: ijzer, kiezelzuur, magnesium, kalium.
Door de aanwezigheid van allerlei mineralen kan bij bloedarmoede, zwakte en voorjaarsmoeheid een kuur van brandnetel wonderen doen.
Door de diuretische werking is brandnetel zeer geschikt bij reuma.
brandnetelsoep
brandnetel (3 grote handen vol), kokosolie, 1 ui, 1 teen knoflook, 1 aardappel, 1/2 l liter bouillon
Fruit een uitje in de kokosolie. Doe de knoflook erbij en de bouillon. Snijd de aardappel in stukjes en kook deze gaar in de bouillon. Was de brandnetel en kook ze de laatste 5 min. mee. Eventueel daarna fijnblenderen. Op smaak brengen met peper en zout.
Brandnetelstamppot
Hoeveelheid brandnetels naar wens, aardappelen, ui, zout, peper naar smaak.
Kook de aardappelen gaar en stamp ze fijn. Fruit de gesneden ui lichtbruin. Was de brandnetels en kook deze gaar. Giet de brandnetels af en doe ze bij de aardappelen. Stamp het nogeens goed door elkaar. Breng op smaak met peper en zout.
Garneer met de gebakken ui.
fluitekruid
Fluitekruid is in de keuken te gebruiken als kervel. Probeer eens een fluitekruidflap
bladerdeeg, kaas naar keuze, plakje tomaat, fijngehakt fluitekruid, peper en zout naar smaak.
Ontdooi het bladerdeeg en vul deze met een plak kaas, tomaat, fluitekruid, peper en zout. Vouw de flap dicht en bak in de oven volgens de beschrijving op de verpakking van het bladerdeeg.